Installera Solfilm till Bil – Tips & Råd

Du har säkert sett att många bilar använder sig av solfilm. Och kanske funderar du på att skaffa solfilm själv till din egna bil? Solfilm har blivit alltmer populärt bland bilägare på grund av de många fördelar de erbjuder. Solfilm är snyggt men erbjuder många praktiska fördelar, vilka är de främsta anledningarna till att många väljer att installera dem.

Många ser solfilmen som ett sätt att hålla bilen sval under varma dagar men den erbjuder också en mängd andra fördelar som vi ska titta närmare på i denna artikel. Solfilm erbjuder ett flertal fördelar, inklusive att hålla värmen nere, skydda mot UV-strålar och minska risken för att bländas.

Förutom att hålla bilens interiör svalare under varma dagar hjälper solfilmen också till att skydda interiören genom att minska risken för blekning och sprickbildning på grund av UV-exponering. Dessutom förbättrar solfilmen förarens sikt genom att minska bländning från solen och andra fordon, och mycket mer.

Fördelar med Solfilm

Som nämnt tidigare har Solfilm till bil en mängd olika fördelar. Du kanske vill installera en solfilm för ett specifikt syfte såsom rent useendemässiga men oavsett vad får du också ta del av de många andra fördelar som de erbjuder.

Här är några av de viktigaste fördelarna med solfilm:

Minskar värme

Detta är en av de vanligaste anledningarna till att man vill installera solfilm. Och det är särskilt angeläget på sommaren då bilen ofta blir extremt varm. Solfilmen håller bilen svalare genom att reflektera bort solens strålar. På så sätt slipper man hoppa in i en bastu på sommaren eller ha AC:n på full gas för att hålla sig sval.

Skyddar mot UV-strålar

En annan fördel med solfilm är att den skyddar mot UV-strålar. Det finns framförallt två problem med UV-strålar. Först oh främst kan UV-strålar slita och bleka bilens inredning över tid. Om du till exempel har lädersäten kan UV-strålningen göra att de snabbare får sprickor och torkar ut. Om du har tygsäten kan de blekas fortare av solen. Sedan har vi det faktum att UV-strålning bara är nyttigt för oss människor i måttliga mängder. Om du kör länge i starkt solljus kan dt innebära övrexponering i solen. Detta är inte nyttigt för vår hud, särskilt om du inte har solkräm vilket är något som de flesta inte tänker på när de sitter i bilen.

Minskar bländning

Det är lätt att bländas när man kör. Du har säkert upplevt situationer i trafiken då du måste kisa med ögonen för att över huvudtaget se vägen. Med det sagt kan det vara väldigt farligt att bländas när man kör bil. De flesta vänder sig till solvisret på bilen men faktum är att detta ofta inte räcker till. Vad som räcker till däremot är en solfilm. Då de filtrerar bort en del av solens ljus minskar de risken för bländning och blir som att sätta på ett par solglasögon på bilen. Det blir därmed en jämnare och mer behaglig ljusmiljö i bilen vilket därmed kan öka säkerheten på vägen.

Förbättrar din integritet och säkerhet

När du installerar solfilm på bilen bidrar dessa även till lite mindre insyn och därmed ökad integritet för alla i bilen. En annan fördel kan vara att de gör det svårare för tjuvar att se in i bilen och därmed bli lockade att stjäla värdefulla föremål som de råkar få syn på.

Minskar inredningens slitage

Som vi diskuterat ovan är en ganska stor fördel med solfilm att de minskar slitaget på bilens inredning, framförallt kopplat till de slitningar som solen kan medföra över tid. När solen ständigt gassar på kan det leda till sprickor, solblekning, och allmänt slitage på din bils inredning vilket naturligtvis är någonting som du vill undvika. Solfilmer blockerar UV-strålning och minskar dessutom värmeinträngning vilket minskar slitage på bilens inredning.

Installationstips

För att installera en solfilm som håller och ser bra ut kräver det rätt teknik och noggrannhet. Du kan naturligtvis låta en professionell bilfirma, serviceverkstad, eller liknande installera den åt dig, eller så kan du helt enkelt köpa en solfilm och göra det själv. Du kan förvänta dig att resultatet blir bättre om du låter proffs installera den men om du följer noggranna steg kan resultatet bli bra även om du installerar den själv.

Följ dessa steg för att få till ett bra resultat:

Rengöring av fönstrena

Det absolut första steget är att rengöra fönstrena som du ska installera solfilmen på. Du vill inte ha smutsiga fönster som gör att filmen har svårt att fästa eller som lämnar bucklor bakom själva filmen efter installation. Ta bort smuts, damm, och fett med en vanlig tvål och vatten lösning eller fönsterputs. Torka av fönstrena noggrant för att få bort alla rester på fönstrena.

Korrekt mätning och skärning

Alla fönster har olika storlekar så med det sagt blir nästa steg att mäta up solfilmen och beskära den så att den passar perfekt på fönstrena. Använd en vass kniv såsom ett rakblad för att skära till solfilmen till önskad storlek och se till att vara så noggrann som möjligt.Se till att skära solfilmen något större än fönstret så att du kan göra eventuella justeringar och överlappningar.

Fukta fönster och solfilm

Vid applicering av solfilm kan det hjälpa till att använda en blandning av vatten och mild tvål som ett smörjmedel, Detta innebär att du sprayar en jämn mängd av blandningen på både fönster och silfilm innan du börjar med appliceringen på fönstret.

Var försiktig

När du hanterar solfilmen är det viktigt att vara försiktig. Ett vanligt misstag och problem är att solfilmen skrynklas vilket kan leda till ett dåligt resultat när du installerar den. Med det sagt,  använd fingertopparna eller en mjuk gummiskrapa för att försiktigt pressa solfilmen mot fönstret och avlägsna eventuella bubblor eller veck.

Luftbubblor

När du applicerar solfilmen på fönstret kommer du antagligen att märka luftbubblor under filmen. För att få bort dessa kan du använda en mjuk gummiskrapa och försiktigt pressa ut dem mot kanten av fönstret. Arbeta från mitten mot kanterna för att säkerställa en jämn yta som är fri från luftbubblor.

Torka av överskottsvätska

Om du fuktade dina fönster och solfilmen vid installationen är nästa steg naturligtvis att torka av detta. Använd en ren trasa eller hushållspapper. Att göra detta hjälper till att säkerställa en jämn och jämn yta utan vattenfläckar.

Torkningstid

Sist men inte minst, solfilm använder bara klister likt klistermärken men de kan fortfarande behöva en viss torkningstid så att den fästs korrekt. Med det sagt bör du vänta en stund, till exempel 24-48 timmar för att låta solfilmen sätta sig och fästa på fönstret. Med det sagt vill du undvika att röra fönstret eller veva ned rutorna under denna tid.

By Erik Sandström

Välkommen till Laptimer - en passionerad plattform skapad av den hängivna motorfantasten Erik Sandström. Med överflöd av kärlek och kunskap om racing, professionella förare, motorsportsteknik och strategier, motorsportshistoria, motorer & uppgraderingar samt biltillverkare och modeller, är Laptimer det ultimata tillhållet för motorsportentusiaster.

Lämna ett svar